Rapporten
Mörkertalet - Bortom statistiken. 400 kvinnors vittnesmål om mödrahälso-, förlossnings- och eftervården publicerades 25 april 2022. Rapporten överlämnades till IVO, landets patientnämnder samt ansvariga politiker och tjänstemän i regionerna.
Stort tack till dig som deltog i vårt arbete!
Pressmeddelande och rapporten för nedladdning hittar du här.
Rapport Mörkertalet
Maila oss din berättelse senast 1:a mars 2022
Anmäl till patientnämnden senast 6:e mars 2022
Anmäl till IVO på “Stora Anmälningsdagen” 7:e april 2022
Insamlingen
Insamlingen av vittnesmål till Rapport Mörkertalet lanserades den 10 december 2021 - den internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Så här skriver vi i våra sociala medier om rapporten:
Att bli fråntagen sin autonomi och inte längre fritt kunna bestämma över sin kropp eller att uppleva en avhumaniserande behandling under födandet är brott mot mänskliga rättigheter och därmed kvinnors rättigheter. Så vi och @tyst_jag_foder ska skriva rapport! Och din erfarenhet är viktig för att skapa förändring.
Vi misstänker att det föreligger ett stort mörkertal i statistiken om brister i vården för gravida och födande. Det kan handla om bristande säkerhet, vård utan samråd, omtanke och respekt eller vård som inte utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet. (patientsäkerhetslagen). Det kan handla om brist på informerat samtycke och delaktighet eller brist på tillgänglighet i vården (patientlagen).
Vi vill uppmärksamma IVO som myndighet och i förlängningen regeringen på brister i omsorgen inom mödrahälso-, förlossnings- och eftervården i syfte att uppmana IVO att göra en djupare granskning av regionernas arbete.
Varför behöver vi din hjälp?
Din erfarenhet gör skillnad i vårt påverkansarbete. Du bidrar också till att synliggöra och stärka de som inte ännu har haft kraft att lyfta sin berättelse. Skicka in ditt vittnesmål om vården till oss på morkertalet@birthrightssweden.se! Skriv var och när du var med om din upplevelse, och berätta om du vill vara anonym eller inte. Vi tar emot vittnesmål från jan 2015, då patientlagen trädde i kraft.
Om du redan har skrivit in ditt vittnesmål till @tyst_jag_foder: skriv ett nytt meddelande där du samtycker till att vittnesmålet sparas i syfte att bidra till rapporten, samt när och var det hände.
Om du har kraft till det, vill vi uppmana dig att anmäla det du har varit med om.
Följ då steg 1-2 nedan.
Steg 1: Din anmälan till patientnämnden
För att anmäla till IVO måste du minst fyra veckor före ha lämnat synpunkter/klagomål till din regionala patientnämnd.
Patientnämnden är politiskt tillsatt, fristående och opartisk och fungerar som en länk mellan dig och vården. Vårdgivarna har en skyldighet att ta emot och svara på dina klagomål och synpunkter. När du vänder dig till patientnämndens kansli får du hjälp av en tjänsteman som handlägger ditt ärende och kan hjälpa dig att föra fram “synpunkter eller klagomål” till vårdgivarna.
Det kan gälla bristande säkerhet, vård utan samråd, omtanke och respekt eller vård som inte utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet (patientsäkerhetslagen) och brist på informerat samtycke och delaktighet eller brist på tillgänglighet av vården (patientlagen)
Patientnämnden har ca fyra veckors handläggningstid. Därför hoppas vi att du har möjlighet att kontakta patientnämnden senast den 6:e mars för att kunna vara med på den Stora Anmälningsdagen till IVO den 7:e april, men ATT du anmäler är det viktigaste.
Patientnämnden kontaktar du via mejl eller via inloggat läge i 1177.se där du kan fylla i deras blankett. Du kommer att ombedas att beskriva var, när, vad och med vem det hände. Du kommer också att få svara på “vilka frågor vill du ha svar på?” eller till och med “mina förslag till förändring” i vissa regioner.
I rutan om vilka frågor du har kan du fylla på med någon av dessa från Birth Rights Sweden, om du vill lägga till fler frågor.
Finns det ett aktivt värdegrundsarbete hos er, där obstetriskt våld behandlas?
Säkerställs informerat samtycke i god tid före alla ingrepp och kontroller hos er?
Hur ser möjligheten ut för att komplettera befintlig arbetsmodell med vårdformer som Caseload Midwifery och Team Midwifery?
Hur ser möjligheten ut för samarbete mellan klinik, barnmorskor och föderskor vid planerad hemfödsel?
Hur ser möjligheterna ut för elektiva kejsarsnitt?
Om du får frågan om “förslag för förändring” kan du få inspiration av det Birth Rights Sweden arbetar för:
Att saklig och opartisk information finns tillgänglig så att föderskor kan göra informerade val
Att föderskor får det individuella stöd de väljer och har rätt till
Att rätt vårdnivå erbjuds varje föderska
Att olika vårdformer tillhandahålls av vården
Att mer kontinuitet och samvård erbjuds av vården
Att vårdpersonal är införstådd med den psykosociala/emotionella delen av födsloarbetet
Att vården utgår från WHO:s riktlinjer, god vetenskap och beprövad erfarenhet
Steg 2: Din anmälan till IVO
Den Stora Anmälningsdagen, 7:e april 2022
IVO är inspektionen för vård och omsorg, myndigheten som ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal med mera. När du vänder dig till IVO med din berättelse ska du göra en “Anmälan om klagomål på hälso- och sjukvård” via fysisk blankett eller e-tjänst.
Den 7:e april, på Världshälsodagen, skapar vi STORA ANMÄLNINGSDAGEN genom att uppmana alla som fött de senaste två åren att anmäla bristerna i mödrahälso-, förlossnings- och eftervården till IVO. För att anmäla till IVO måste du först anmäla till patientnämnden, som har ca fyra veckors handläggningstid. Därför hoppas vi att du har möjlighet att kontakta patientnämnden senast den 6:e mars och till IVO den 7:e april, men ATT du anmäler till Patientnämnden och IVO är det viktigaste.
Den Stora Anmälningsdagen är till för att uppmärksamma IVO som myndighet och i förlängningen regeringen på brister i omsorgen inom mödrahälso-, förlossnings- och eftervården i syfte att uppmana IVO att göra en djupare granskning av regionernas arbete. DU gör därmed skillnad i arbetet för en bättre vård!
OBS!
Har du utsatts för ett brott?
IVO hänvisar då till polisen för att få mer information om hur du kan gå tillväga.