Caseload Midwifery

 

vad är caseload midwifery?

Ur Policydokument Vårdformer, Svenska Barnmorskeförbundet (2019):

  • Caseload Midwifery och Team Midwifery är likartade modeller som bygger på barnmorskekontinuitet genom vårdkedjan, från tidig graviditet till dagarna efter förlossningen. Vården äger rum inom mödra- och förlossningsvårdens ordinarie lokaler. Skillnaden mellan de två vårdformerna handlar om antalet barnmorskor i teamet.

  • Caseload Midwifery eftersträvar maximal barnmorskekontinuitet, dvs. att den gravida kvinnan har samma barnmorska hela vägen från tidig graviditet till tiden efter förlossningen. Men i praktiken behövs ytterligare minst en barnmorska för att täcka upp vid ledighet och annan frånvaro. Vårdformen förutsätter jour och beredskap.

  • Team Midwifery kan omfatta 7–10 barnmorskor. Barnmorskekontinuiteten är därmed lägre än vid Caseload Midwifery, men tanken är ändå att kvinnan ska ha stora möjligheter att möta en bekant barnmorska i samband med förlossningen. Team Midwifery kan organiseras med arbetsscheman som liknar dem inom ordinarie vård.

  • Hittills har de två kontinuitetsmodellerna utvärderats i sammanlagt 15 randomiserade kontrollerade studier (17 674 kvinnor) som håller så hög kvalitet i fråga om evidens att de ingår i Cochrane Librarys metaanalys Midwife-led continuity models versus other models of care för childbearing women1 . Resultaten visar att spontan vaginal förlossning var vanligare bland kvinnorna i försöksgruppen med barnmorskekontinuitet än bland kvinnorna i kontrollgruppen med ordinarie vård, vilket var relaterat till färre instrumentella förlossningar. Ingen skillnad observerades i andelen kejsarsnitt. Epiduralbedövning var mindre förekommande i försöksgruppen. Kvinnorna i försöksgruppen var mer nöjda med vården. Ingen skillnad observerades mellan grupperna i fosterdöd från och med 24:e graviditetsveckan och neonatal död. Resultaten är ungefär desamma för båda kontinuitetsmodellerna.

  • – Författarnas slutsats var att resultaten tyder på att vårdformer med barnmorskekontinuitet är förenade med färre ingrepp under förlossningen, högre tillfredsställelse med vården och jämförbara medicinska utfall för mor och barn jämfört med ordinarie mödra- och förlossningsvård.

INFORMATION OM “MIN BARNMORSKA”

Från Karolinska Universitetssjukhusets hemsida (2022):

  • Min Barnmorska” startade som ett projekt hösten 2018 och är ett samarbete mellan förlossningen på Karolinska Huddinge och mödrahälsovården i södra Stockholm. De har vuxit från två team med sex barnmorskor till fyra team med 17 barnmorskor. Likaså har antalet inskrivna gått från 240 gravida per år till 640 gravida.

  • “Min barnmorska” är först i Sverige med en kontinuerlig vårdkedja kring gravida.

  • Syftet med verksamheten är att stärka vårdkedjan kring den gravida då internationell forskning visar att både medicinska och psykologiska utfall gynnas av kontinuitet.

  • Målet är att kvinnor ska känna sig trygga inför att föda barn, få en god upplevelse av barnafödande och känna sig trygga och stärkta inför föräldraskapet.

  • Föreläsning om fördelar och hur man löser utmaningar med sammanhållen graviditetsvård med Mia Ahlberg, forskare och barnmorska.

  • Föreläsning om att arbeta i ett kontinuitetsprojekt med Anna Richette Stenhammar och Camilla Särnholm, barnmorskor inom “Min barnmorska”.

  • Studier om “Min barnmorska”.

vad vill brukarna och barnmorskorna?

  • Våra medlemmar är tydliga i fokusgruppmöten och enkäter: De vill ha barnmorskekontinuitet under sin graviditet, födsel och tiden efter.

  • 79% av gravida vill föda med en barnmorska de byggt en relation till under graviditeten, enligt en studie under projektet “Barnmorska hela vägen”.

  • Barnmorskor vill ha kontinuitet för gravida, visar en studie från Uppsala universitet. I vissa regioner är intresset uppemot 70%. Intresset var störst bland barnmorskor som var yngre än 45 år och bland de som hade en yrkeserfarenhet kortare än 10 år.

  • Facebook-gruppen Caseload midwifery Sweden visar att viljan att införa vårdformen finns i hela landet.

RÄTTEN TILL DIFFERENTIERAD VÅRD

  • Lagen om likvärdig vård: Caseload Midwifery skulle kunna vara ett alternativ för ökad trygghet, särskilt under den långa transporten till sjukhus. Vårdformen skulle också kunna vara alternativ till utsatta grupper med särskilda behov.

  • Patientlagen: Hälso- och sjukvården ska vara lätt tillgänglig. / Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. / Patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses. Olika insatser för patienten ska samordnas på ett ändamålsenligt sätt. / När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska patienten få möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.

  • Principen om vård på rätt nivå: Principen är vägledande för hälso- och sjukvården och syftar till att maximera vården för patienten och använda samhällets resurser effektivt. Inom mödra- och förlossningsvården har barnmorskan kompetens att ta hand om kvinnor med normal graviditet och förlossning samt att upptäcka avvikelser från normalt förlopp och därmed tillkalla eller remittera till obstetriker. Caseload Midwifery passar väl in i denna princip.

  • Valfrihet och individualiserad vård: Eftersträvas inom hälso- och sjukvården. Caseload Midwifery ökar valfriheten och möjligheterna att bedriva personcentrerad vård.

  • Målet för mödra- och förlossningsvården är en frisk mor och ett friskt barn, samt en positiv upplevelse av graviditet, förlossning och vården. Dessa mål skall nås utan onödiga ingrepp i graviditetens och förlossningens förlopp. Många interventioner används i dag mer frekvent än vad evidensforskningen medger. En väg för att minska överanvändning av icke nödvändiga interventioner kan vara att erbjuda kvinnor olika vårdformer som har fokus på den normala förlossningen med färre medicinska interventioner som exempelvis Caseload Midwifery. Caseload Midwifery har ett tydligt fokus på att stimulera spontan vaginal förlossning och en positiv upplevelse och är i dessa avseenden överlägsna traditionell vård enligt ett flertal forskningsrapporter.

Nationellt

  • SKR och regeringen har överenskommelser om att satsa på en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. I tilläggsöverenskommelsen för åren 2021-2022 är ökat fokus på att stärka hela vårdkedjan före, under och efter graviditet. SKR och regeringen är överens om att arbeta för en mödrahälsovård, förlossningsvård och neonatalvård där det finns en tydlig vårdkedja med en ökad kontinuitet från graviditeten till förlossning och eftervården. Regeringen och SKR är överens om att utveckla en sammanhållen, jämlik och personcentrerad vårdkedja baserat på kvinnors olika behov från graviditet till förlossning och eftervård.

  • Svenska Barnmorskeförbundet anser att vård i samband med graviditet och barnafödande bör differentieras och stödjer utveckling och fortsatt utvärdering av vårdformer med barnmorskekontinuitet, såsom Caseload Midwifery.

  • HTA Syd och HTA-centrum i Västra Götalandsregionen har gjort en HTA-rapport för att försöka se över nytta och risker med Caseload Midwifery. Slutsatsen är att det vore önskvärt med randomiserade kontrollerade studier i svensk sjukvårdsmiljö eller motsvarande för att få det vetenskapliga underlag som idag saknas.

  • Region Stockholm är enda region som i dagsläget erbjuder kontinuitet i vården genom vårdformen Caseload Midwifery och det tidigare projektet - numera etablerade vårdformen - “Min Barnmorska”

Internationellt

  • Vårdformen Caseload Midwifery är vanlig i flera europeiska länder samt i Australien.

  • Internationella studier visar fördelarna: 15 randomiserade studier med över 17 000 kvinnor visar bland annat att födande som fått kontinuerlig barnmorskeledd vård var i mindre behov av epidural, klipp, sugklocka eller tång. Chansen ökade för en spontan vaginal födelse. Färre barn föddes för tidigt, och färre barn dog vid födseln. Kvinnorna i försöksgruppen var mer nöjda med vården. Forskarna har inte sett några negativa effekter jämfört med andra metoder. Utvärderingen håller så hög kvalitet i fråga om evidens att de ingår i Cochrane Librarys metaanalys Midwife-led continuity models versus other models of care för childbearing women.

  • En RCT-studie visar att Caseload Midwifery kan minska kejsarsnittsfrekvensen.

  • En RCT-studie visar att vården av gravida med riskfaktorer är säker samt mer kostnadseffektiv genom Caseload Midwifery, jämfört med standardvård.